Tom wishes to purchase a property that has been valued at $300,000. He has $30,000 available as a deposit, and will require a mortgage for t

Question

Tom wishes to purchase a property that has been valued at $300,000. He has $30,000 available as a deposit, and will require a mortgage for the remaining amount. The bank offers him a 25-year mortgage at 2% interest, compounded monthly. Calculate the total interest paid on the mortgage. Round your answer to the nearest dollar.

in progress 0
Adeline 7 days 2021-10-07T13:13:26+00:00 2 Answers 0

Answers ( )

    0
    2021-10-07T13:14:50+00:00

    Answer: 73323

    Step-by-step explanation:

    First we note that Tom requires a mortgage on $300,000−$30,000=$270,000. To calculate the monthly payments we must apply the loan formula and solve for d.

    P=d(1−(1+rn)−nt(rn).

    We have P=$270,000,r=0.02,n=12,t=25, so substituting in the numbers into the formula gives

    $270,000=d(1−(1+0.0212)−25⋅12)(0.0212),

    that is,

    $270,000=235.9301d⟹d=$1,144.41.

    So our monthly repayments are d=$1,144.41. To calculate the total interest paid, we find out the entire amount that’s paid over the lifetime of the mortgage and subtract the principal. The total amount paid is

    $1,144.41×12×25=$343,323

    and therefore the total amount of interest paid is

    $343,323−$270,000=$73,323.

    0
    2021-10-07T13:15:25+00:00

    Answer: The total interest paid on the mortgage is $179550

    Step-by-step explanation:

    The initial cost of the property is $300000. If he deposits $30000, the remaining amount would be

    300000 – 30000 = $270000

    Since the remaining amount was compounded, we would apply the formula for determining compound interest which is expressed as

    A = P(1+r/n)^nt

    Where

    A = total amount in the account at the end of t years

    r represents the interest rate.

    n represents the periodic interval at which it was compounded.

    P represents the principal or initial amount deposited

    From the information given,

    P = 270000

    r = 2% = 2/100 = 0.02

    n = 12 because it was compounded 12 times in a year.

    t = 25 years

    Therefore,

    A = 270000(1+0.02/12)^12 × 25

    A = 270000(1+0.0017)^300

    A = 270000(1.0017)^300

    A = $449550

    The total interest paid on the mortgage is

    449550 – 270000 = $179550

Leave an answer

45:7+7-4:2-5:5*4+35:2 =? ( )